Paleobröd helt enkelt (Paleo/LCHF/Gluten och mjölkfritt)
Inlägget innehåller annonslänkar
Det är inte så ofta som jag blir sugen på en mjuk macka längre. Det var så många år sedan jag åt mjukt bröd att jag sällan kommer på att det vore gott.
Det var en av de saker som jag märkte att jag mådde dåligt av först. Vetemjölet är var nog första problemet, inte glutenet i sig.
För flera år sedan gav min mamma mig det här receptet, och vi har gjort det då och då sen dess. Plötsligt kom jag ihåg det och letade upp det i receptpärmarna. Det är dessutom perfekt för Niclas som äter åt LCHF-hållet, och drar ner på kolhydraterna, men ändå gärna vill ha en macka då och då.
Häromdagen vaknade jag och var sjukt sugen på en äggmacka så det var bara att börja baka. Värt att nämna är att det inte är nån krånglig procedur, utan faktiskt går fint att göra på morgonen om man bara kan vänta en timme på frukosten.
Jag ser nu att receptet finns lite överallt på nätet och används både som fralla, baguette, hamburgerbröd och korvbröd. Jag vet faktiskt inte vem som ”gjort” receptet från början.
Jag har bara bytt vitvinsvinäger (som står i originalreceptet) mot äppelcidervinäger.
Ha en fin dag!
Obs!
En del verkar ha problem med att få det här receptet bra, men Isa som kommenterat här nedanför har identifierat ett problem; det är viktigt att du använder just märket och produkten Fiberhusk, inte psylliumfröskal när du bakar. Då blir resultatet bra!
Luftigt paleobröd helt enkelt. (Paleo/LCHF)
Dela degen i 6 delar för hamburgerbröd. (Platta till) Toppa med sesamfrön.
Dela degen till 10 delar och rulla till 12cm långa "korvar" för korvbröd.
Ingredients
- 3 dl Mandelmjöl
- 5 msk Fiberhusk
- 2 tsk Bakpulver
- 1 tsk Himalayasalt
- 2 tsk Äppelcidervinäger
- 3 dl Kokhett vatten
- 3 st Äggvitor
Instructions
- Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. - Häll ner det heta vattnet, vinägern och äggvitorna i bunken och vispa med elvisp i ca 30 sekunder, inte längre.
- Degen blir kladdig och lite "limmig".
- Stjälp upp degen på bänken och dela i 10 delar. Knåda ihop varje del för sig och platta till lite på en bakpappersklädd plåt.
Lägg inte för tätt, brödet dubblar i storlek i ugnen. - Grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter. De är färdiga när de låter ihåliga när man knackar på undersidan.
OBS! Rör bröden så lite som möjligt, de faller lätt ihop då. - Låt bröden svalna en stund på plåten och "sätta sig" innan du flyttar över dem på ett galler för att svalna helt innan de stoppas i burk eller påse.
Tips! De är väldigt goda att rosta.
Kan man byta ut mandelmjölet mot rågmjöl eller havremjöl?
Hej Elin,
Nej det tror jag inte. Mandelmjöl suger väldigt lite vätska och har en annan konsistens än råg och havremjöl.
Då är det nog bättre att hitta ett annat recept.
/Mia
Det var gött! Äntligen ett enkelt recept på gf/paleobröd!
Jag gjorde exakt som det stod i receptet, tajmade prick 30 sek, gräddade så lågt i ugnen som det gick, och bullarna blev fina.
Penslade dem med de äggulorna som var över och strodde med sesam.
1000 tack för receptet!🌷
Hej Tanja,
Å vad härligt att höra 🙂
tusen tack för att du tog dig tid att skriva!
/Mia
Sjönk ihop när jag tog ut dom från ugnen, vad beror det på?
Hej Isabella,
svårt att svara på men kanske gräddade du dem för kort tid? Eller råkade plocka med dem innan de svalnat?
I receptet skriver jag tex:
Grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter. De är färdiga när de låter ihåliga när man knackar på undersidan. OBS! Rör bröden så lite som möjligt, de faller lätt ihop då.
/Mia
Toppenrecept! Jag hade lite för lite mandelmjöl hemma så ersatte det som fattades (knapp dl) med grön bananmjöl vilket gick utmärkt. Blev bara godare efter ett par dagar.
Hej Erika,
Roligt att höra, tack för att du delar med dig av en bra justering av receptet!
Hälsningar
Mia
Hej,
Funkar dessa att frysa?
Mvh Josefin
Ja, de går jättebra att frysa, dela dem och frys in halvor så tinar de fort.
/Mia
Hej,
Denna recept verkar vara supergod och hälsosam 😍
En fråga, hur kan jag räkna dem till kcal? Jag räknar in mina kalorier och delarna kolhydrater, protein samt fett och behöver balansera min intag också ..
Hej,
Det enklaste är att du fyller i alla ingredienser på https://kostbevakningen.se/ och sen delar på antalet bröd du gör. Då får du ut en bra fördelning!
Hälsningar
Mia
Hej. Jag letar efter ett bröd till min svägerska som är allergisk mot vete och ägg. Tror du att det skulle funka att byta ut äggvitorna mot kikärtsspad?
Mvh Karin
Hej Karin,
Åh, jag vet inte faktiskt jag har inte bakat med kikärtsspad tyvärr. Man kan ju använda gelatinägg och chiaägg som ersättning, men jag tror inte det funkar i det här receptet då det är så många ägg som ska bytas ut.
Hälsningar
Mia
Hej!
Går det bra att ta vitvinsvinäger istället för äppelcidervinäger?
Hej Chatrin,
Jag har inte provat men det skulle jag tro går fint!
Hälsningar
Mia
Otroligt fluffigt och gott! Testade första gången idag med detta recept och blev helt såld. Tack så mycket för recepter, detta kommer jag göra om många ggr. ❤️😊
Hej Monica,
Härligt att höra, vad glada vi blir! Tack för recensionen!
Hälsningar
Mia
Luftigt paleobröd: Kan man inte använda äggulor i stället? Eftersom de är mer OK för paleo?
Hej,
Du kommer inte få samma fluffighet i brödet med äggulor så jag tror inte att det funkar. Äggvitan är i princip bara protein och helt enligt paleo.
Äggulorna du får över kan du frysa in och använda till annat senare om du vill!
Hälsningar
Mia
Går det att byta ut bakpulvret mot något? Samt går det att använda kokosmjöl också?
Hej,
Du kan byta bakpulver mot bikarbonat och citronsaft (syran behövs för reaktionen). Jag tror inte det går att byta kokosmjöl mot mandelmjöl rakt av. Kokosmjöl binder för mycket vätska.
Jag har inte provat med något annat än mandelmjöl, men man kan alltid prova sig fram!
/Mia
Hej
Jag gjorde ert bröd…..men det blev en rinnig soppa…….Ska det verkligen vara 3 dl vatten?
Hej!
Ja det ska vara 3 dl vatten. Det låter som om du kanske glömt fiberhusken? Det är den som suger upp vätskan.
/Mia
Hjälp! Jag har testat att göra dem 2ggr nu och jag tycker jag varit noga. Men resultatet är bröd som puffat upp sig ordentligt i ugnen och ser fantastiska ut, men när jag skär i dem är det bara en rätt trist botten på knappt 1 cm med en stor luftficka över och ett tunt skal. Vad kan det vara som gör att det blir fel?! är det någon annan som fått samma sorgliga resultat? 🙁
Hej,
Åh vad tråkigt att höra! Kan du ha vispat smeten för länge, det är det jag kan komma på…? Jag vill minnas att detta hänt mig en gång, men jag vet inte vad jag gjorde annorlunda då.
Annars blir de ju väldigt luftiga, men inte ”tomma” som jag tolkar din beskrivning…
Använde du luftvärme eller ”vanlig” värme?
/Mia
Exakt samma sak hände mig och jag vispade absolut inte mer än 30 sekunder.
Samma sak hände mig. Ingen tråkig botten men bara en luftbubbla över. De var goda ändå och ska helt klart prova att göra dem igen.
För mig blev det så när jag testade att använda psylliumfiber istället för fiberhusk. Hade inte fått tag på fiberhusk och hoppades att de skulle ha samma funktion, men det blev inte alls bra. Med rätt ingredienser har det dock blivit jättebra!
Hej Isa,
Tack för att du tog dig tid att skriva! Det är viktig information, jag ska skriva ut det i receptet så fler får lyckade goda, fluffiga bröd:)
/Mia
Detta borde inte spela någon roll. FiberHusk är ett varumärke. Produkten innehåller 100% psylliumfiberskal. Dvs ”psylliumfiber” och ”FiberHusk” är samma sak.
Hej,
Ja visst är det så, det borde inte spela någon roll! Ändå verkar det göra det. Det är lite samma sak med gelatin, Nyttotekets går utmärkt att vispa upp och använda som äggsubstitut, andra märken funkar inte. Men de är ju alla gelatin…
/Mia
Otroligt gott bröd, gjort de för andra gången nu!
Går de att frysa?
Hej! Å vad roligt att höra!
Ja, de går jättebra att frysa, dela dem och frys in halvor så tinar de fort.
/mia